Friday, February 14, 2014

Resepi Kek Lobak (Carrot Cake) Chiko

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking soda
½  sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk kayu manis (sy xletak pun)
3 biji telur size A
2 cawan gula halus
¾  minyak sayuran (minyak masak pn blh)
2 sudu kecil esen vanilla
2 cawan lobak diparut
2 cawan kekacang (walnut or gajus or macadamia)(taruk byak lg bes J)

  1. Ayak gandum+baking soda+garam+serbuk kayu manis. Ketepikan....
  2. Pukul telur (guna medium speed)  dan gula halus+minyak sayur+esen vanilla sampai gebu. Pastu masukkan tepung yang diayak td sedikit demi sedikit(mase ni guna low speed).
  3. Masukkan lobak parut n kacang tadi dan gaul sebati.
  4.    Bakar pada suhu 170selama 50 minit atau kek benar2 masak. Bergantung pada oven juge ye... nak taw kek masak cucuk gn lidi n kalo lidi tu kuar smooth je xde pape melekat kire kek da masak la tu...

TOPPING CREAM CHEESE FROSTING:
Bahan-bahan : 

125 gram cream cheese
1/4  buttercup (yg asal buttercup 250 g tu )
1/2 cawan gula aising

1.       Pukul cream cheese sampai smooth den masukkan gula aising n pukul sampai kembang.
2.       Pastu da bole taruk atas kek n kat tengah kek(kene belah kek tadi n tgu dye sejuk taw)






No comments:

Post a Comment